Kratkotrajna mobilnost v Franciji

V času od 31. 3. 2019 do 6. 4. 2019 se je pet dijakov programa Gastronomija in turizem in trije učitelji udeležilo kratkotrajne mobilnosti partnerskih šol, ki ga je organizirala šola koordinatorica Erasmus+ projekta “SOIF – Are you thirsty?” iz kraja Saint Amand Montrond iz Francije. Rdeča nit projekta je voda in njen pomen pri razvoju turizma.

Na poti do Bretanije smo si ogledali muzej in botanični vrt znanega proizvajalca izdelkov za nego telesa Yves Rocher. Glavne aktivnosti so potekale na obali Atlantika. Skupina je bila nameščena v hostlu v letoviškem kraju Saint-Pierre de Quiberon na zanimivem ozkem polotoku.

Obiskali smo tovarno za konzerviranje rib La Belle-Iloise in proizvodnjo karamel la Maison d’Armorine. V delavnicah smo se poučili o užitnosti nekaterih morskih in obmorskih rastlin, jih pripravili in izdelke tudi poizkusili. Prikazali so nam pridelavo ostrig in njihovo pripravo za trg.

Obiskali smo srednjo šolo Lyceé aquacole d’Etel, ki izobražuje dijake za razne poklice, povezane z morjem od ladijskih tehnikov in pridelovalcev ostrig, do reševalcev iz vode.

Terensko delo je zajemalo tudi raziskovanje obalnega pasu ob oseki (Razlika morske gladine med plimo in oseko je okrog pet metrov.) in iskanje znamenitosti mesta. Nabirali smo školjke in spoznavali razne morske organizme. Ogledali smo si akvarij l’Aquarium de Vannes in muzej pomorstva Museé de Thorniers.

Dva naša dijaka iz programa gastronomija sta za en večer dobila možnost vpogleda v delo kuhinje v restavraciji z Michelinovo zvezdico, kar jim bo lepa izkušnja za prihodnje delo.

Več v Naši kroniki